Antibiotic residues in beef and eggs sold in N’Djamena and Moundou (Chad)

Authors

    S. Amine Alhadj, D. Soudy Imar, A. Zoli Pagnah, M.M. Mouiche Mouliom, S. Bagari Iya

DOI:

https://doi.org/10.19182/remvt.36919

Keywords


antibiotic residues, beef, eggs, Chad

Abstract

In recent decades, the intensification of animal production has been enhanced by the use of veterinary drugs, particularly antibiotics. In this context, this study was conducted to investigate the presence of antibiotic residues in food products of animal origin such as cattle meat and hen eggs. Samples were taken (166 from beef and 227 from eggs) from different slaughterhouses and selling points in the cities of N’Djamena and Moundou in Chad. The results showed the presence of antibiotic residues in 72 of 166 meat samples, representing a prevalence of 43.3%, and in 60 of 227 egg samples, representing a prevalence of 26.4%. These high percentages of antibiotic residues in frequently consumed foods are of public health concern. Studies with more extensive quantitative methods should be conducted to identify the nature of the antibiotics present in these foods, as well as to quantify their levels.

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Affiliations

  • S. Amine Alhadj Centre de contrôle qualité des denrées alimentaires (Cecoqda), BP 4486, N’Djaména, Tchad
  • D. Soudy Imar Centre de contrôle qualité des denrées alimentaires (Cecoqda), BP 4486, N’Djaména, Tchad. Institut national supérieur des sciences et techniques d’Abéché, Abéché, Tchad. Institut de recherche en élevage pour le développement (IRED), N’Djaména, Tchad
  • A. Zoli Pagnah Ecole des sciences et de médecine vétérinaire (ESMV), Ngaoundéré, Cameroun
  • M.M. Mouiche Mouliom Ecole des sciences et de médecine vétérinaire (ESMV), Ngaoundéré, Cameroun
  • S. Bagari Iya Institut de recherche agricole pour le développement, Centre de recherche agricole de Wakwa, Ngaoundéré, Cameroun

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PremiTest utilisé pour rechercher la présence de résidus d’antibiotiques dans les denrées alimentaires d’origine animale©S. Amine Alhadj
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Received

2022-04-28

Accepted

2022-07-18

Published

2022-07-18

How to Cite

Amine Alhadj, S., Soudy Imar, D., Zoli Pagnah, A., Mouiche Mouliom, M. M. and Bagari Iya, S. (2022) “Antibiotic residues in beef and eggs sold in N’Djamena and Moundou (Chad)”, Revue d’élevage et de médecine vétérinaire des pays tropicaux. Montpellier, France, 75(3), pp. 87–91. doi: 10.19182/remvt.36919.

Issue

Section

Animal health and epidemiology

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