Seasonality of bovine milk production and implications for the reinforcement of industrial collection in Skikda Wilaya (Algeria)

Authors

    K. Zalani, G. Duteurtre, M.T. Benyoucef

DOI:

https://doi.org/10.19182/remvt.36365

Keywords


cattle, raw milk, dairy farms, profiles, dairy industry, farming system, Algeria

Abstract

A study of the dairy sector in the wilaya of Skikda in Algeria analyzed the seasonality of milk production on 157 cattle farms and the implications for milk collection by the industry. The surveys covered the two production systems (on land and landless) in 2016 and 2017 to assess the importance of the contributions of the farming systems in supplying dairies. A first principal component analysis identified four delivery profiles. A second analysis carried out on the calvings observed in the herds of the farms showed some agreement between the seasonality of milk deliveries and the distribution of herd calvings. The study also addressed the concepts of territories and distances traveled for milk deliveries to dairies. Some farms delivered their milk to two dairies located in Skikda, which also used a supply of milk powder at subsidized prices. Others delivered their milk to milk collection centers located in the dairy basin and belonging to two industrial dairies located in Bejaia Wilaya more than 250 kilometers away on average. These dairies were also supplied with milk powder but at free market prices. They implemented support systems for farmers that enabled them to diversify their supply in order to smooth the quantities collected and to compensate for the individual seasonality of the farms. Consultation mechanisms would enable these manufacturers to support farmers with more explicit strategies for de-seasoning production.

Downloads

Download data is not yet available.

Affiliations

  • K. Zalani Département d’agronomie, Université 20 août 1955, Skikda, Algérie
  • G. Duteurtre CIRAD, UMR SELMET, F-34398 Montpellier, France ; SELMET, Univ Montpellier, CIRAD, INRAE, Institut Agro, Montpellier, France
  • M.T. Benyoucef Département production animale, Ecole nationale supérieure agronomique, Alger, Algérie

    References

    Abbas K., Riahi O., Madani T., 2009. Les filières laitières de la région Algérienne de Sétif : Diversité et contraintes. Rev. Rencontres Rech. Rumin., 16

    Akmoum H., Boutaba H., 2016. La filière lait cru dans la wilaya de Bordj Bou Arreridj : Analyse des caractéristiques des livraisons de lait cru à l’industrie de transformation. Mém. Master ENSA, Alger, Algérie, 71 p.

    Belhadia M., Yakhlef H., Bourbouze A., Djermoun A., 2014. Production et mise sur le marché du lait en Algérie, entre formel et informel : stratégies des éleveurs du périmètre irrigué du Haut-Cheliff. New Medit, CIHEAM-IAMB, 13 (1): 41-49 hal.archives-ouvertes.fr/hal-02163626

    Benyoucef M.T., 2005. Diagnostic systémique de la filière lait en Algérie : organisation et traitement de l’information pour l’analyse des profils de livraison en laiteries et des paramètres de production des élevages. Thèse Doct., Institut National d’Agronomie, Alger, Algérie, 237 p.

    Benyoucef M.T., Omari C., Amiali M., Berkani M.L., Kaci F., Benjemaa O., 2013. Formation universitaire en agronomie et introduction d’innovations techniques dans l’agro-industrie. Cas de la filière lait cru en Algérie. Conf. Int. Les systèmes d’innovation et le nouveau rôle des universités (COSINUS). ENP, Oran, Algérie

    Benyoucef M.T., 2017. Filières lait et viandes : Analyses des contraintes de production et des perspectives d’intégration industrielle. Projet CNPRU / Laboratoire d’économie agricole, agro-alimentaire et rurale, ENSA, Alger, Algérie, 2014-2017

    Berbiche M.L., 2019. Caractéristiques de la production laitière d’exploitation bovines enquêtées dans la wilaya de Ghardaïa. Mém. Master ENSA Alger, Algérie, 70 p.

    Broutin C., Levard L., Goudiaby M.C., 2018. Quelles politiques commerciales pour la promotion de la filière « lait local » en Afrique de l’Ouest, Rapport de synthèse, Gret, Paris, France, 100 p.

    Chambre d’Agriculture du Pays de la Loire, 2006. Saisonnalité des livraisons de lait bio en Pays de la Loire. pays-de-la-loire.chambresagriculture.fr/fileadmin/user_upload/National/FAL_commun/publications/Pays_de_la_Loire/22-2006_lait_saisonnalite.pdf

    Corniaux C., 2015. Bassin laitier de la basse vallée du fleuve Sénégal (Sénégal). Le développement de la filière entre lait local et lait en poudre importé. In : Napoléone M., Corniaux C., Leclerc B. (eds.) Voies lactées. Dynamiques des bassins laitiers entre globalisation et territorialisation. Cardère, Avignon, France, 143-155

    Corniaux C., Duteurtre G., 2018. Pour une alliance renouvelée entre industriels et éleveurs laitiers en Afrique de l’Ouest. Oxford, OXFAM, 8 p. (Note d’orientation)

    Delmotte E., Albert M., Leclair A., Pechey B., Zsitko B., Caillaud D., 2008. Saisonnalité de la production laitière bovine en région Lorraine. Etat des lieux dans les élevages. Nouvelles répartitions des vêlages, Interprofession laitière régionale Lorraine (CIRELL), 32 p.

    Dieye P.N., Duteurtre G., Sissokho M.M., Sall M., Dia D., 2005. Linking local production to urban demand: the emergence of small-scale milk processing units in Southern Senegal. Livest. Res. Rural Dev. 17: 40

    Dieye P.N., Montaigne E., Duteurtre G., Boutonnet J.P., 2008. Le rôle des arrangements contractuels dans le développement du système laitier local et des mini-laiteries au Sénégal. Econ. Rurale, 303‒305: 108-122 DOI: https://doi.org/10.4000/economierurale.554

    Djermoun A., Chehat F., 2010. Les circuits empruntés par le lait local dans le Chéliff en Algérie : importance du circuit informel. Livest. Res. Rural Dev. 22: 199

    Duteurtre G., 2007. Trade and development of dairy production in West Africa: a Review. Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop., 60 (1-4): 209-223 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.9972

    Duteurtre G., Corniaux C., Dao D., Dia D., Mama Sambo A., Vias G.F., Cesaro J-D., 2013. Etude relative à la formulation d’un programme d’actions détaillé de développement de la filière lait au sein de l’UEMOA : Rapport définitif. CIRAD, Montpellier, France, 106 p. agritrop.cirad.fr/571594/

    Duteurtre G., 2019. Les produits laitiers africains à l’épreuve de la libéralisation : Des traditions laitières en danger, un patrimoine à valoriser. 3es Rencontres internationales sur le lait, vecteur de développement, Dakar, Sénégal, 12-13 juin 2019, agritrop.cirad.fr/594387/1/ID594387.pdf

    Fares M., Mamine F., 2018. Les choix contractuels dans le secteur laitier algérien : entre spécificité des actifs et régulation publique. Can. Sci. Reg. 41 (1/3): 1-14

    FAO (2020). Statistiques agricoles. FAO, Rome, Italie

    Gaye P.A.M., Traoré E.H., Cisse M., Dieng A., Cesaro J.-D., Sall C., 2020. Typologie des systèmes bovins du bassin de collecte de la Laiterie Du Berger (LDB). Anim. Plant. Sci. 44 (1): 7577-7590

    Ghozlane F., Belkheir B., Yakhlef H., 2010. Impact du Fonds National de Régulation et de Développement Agricole sur la durabilité du bovin laitier dans la wilaya de Tizi-Ouzou (Algérie). New Médit 9 (3): 22-27

    Hadji Kouidri H., Harrache B., Ben Amirouche H., 2018. Analyse structurelle de la filière lait en Algérie. Rev. Econ. Nord. Afr., 14 (19): 39-47

    Kheffache H., Tozanli S., 2015. La collecte de lait dans la wilaya de Médéa : Conventions et formes de coordination. 9e Journées de Recherches en Sciences Sociales 10-11 Déc 2015, Nancy, France, 16 p.

    Losq G., 2007. Les livraisons mensuelles de lait en Bretagne. Une répartition des vêlages souvent subie. Cap Elev. 15: 4-6

    Losq G., Espinasse R., Queffelec A., Trou G., Grasset M., Le Lan B., 2007. Saisonnalité de la production laitière en Bretagne : situation actuelle et impact des périodes de livraison sur les résultats économiques d’une exploitation laitière. Rencontres. Rech. Rumin. 14

    Makhlouf M., 2015. Performance de la filière laitière locale par le renforcement de la coordination contractuelle entre les acteurs : Cas de la wilaya de Tizi-Ouzou-Algérie Thèse Doct., Université Mouloud Mammeri de Tizi-Ouzou, Algérie, 345 p.

    Napoléone M., 2019. Intermediate objects to help coordination between breeders and dairies. Example of a goat dairy cooperative in Southern France. Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop. 72 (2): 55-63 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.31746

    Sraïri M.T., Benyoucef M.T., Kraiem K., 2013. Les filières laitières en Afrique du Nord (Algérie, Maroc et Tunisie) : des options d’autosuffisance à la dépendance alimentaire ? SpringerPlus, 2: 162

Metrics
Views/Downloads
  • Abstract
    1550
  • pdf (Français)
    594

Published

2021-06-30

How to Cite

Zalani, K., Duteurtre, G. and Benyoucef, M. T. (2021) “Seasonality of bovine milk production and implications for the reinforcement of industrial collection in Skikda Wilaya (Algeria)”, Revue d’élevage et de médecine vétérinaire des pays tropicaux. Montpellier, France, 74(2), pp. 83–92. doi: 10.19182/remvt.36365.

Issue

Section

Livestock farming systems and value chains

Categories