Risk factors associated with growth performance and survival of local breed suckling piglets in Benin

Authors

    A.M. Agbokounou, G.S. Ahounou, R.C. Dossoukpèvi, I.Y. Abdou Karim, M.T.T. Kpodekon

DOI:

https://doi.org/10.19182/remvt.36364

Keywords


swine, sows, risk factors, land races, production systems, Benin

Abstract

In order to identify risk factors associated with the high mortality rate and low growth rate of post-weaning piglets observed on pig farms in Southern Benin, a diagnostic study was conducted on 129 farms in the departments of Oueme and Plateau in 2019, in the form of retrospective surveys and direct observations on these farms. The results showed that the practices of the breeders were mostly traditional, based on the local breed, and confining the animals or letting them roam. The main risk factors related to the status of the breeders were their average age of 42–45 years (higher than the economically active age of farmers), and the fact that they had almost no training and a low educational level. The main risk factors related to reproduction practices were roaming, inbreeding between boars and breeding females, non-compliance with housing standards for pregnant and lactating sows, lack of sanitary measures and preventive and curative care for breeding females and newborns, non-compliance with animal production standards for feeding breeding females, and lack of assistance to the sow during farrowing. In this context, the main causes of mortality were cannibalism, various accidents, lack of milk, crushing of piglets and diseases. The sows had difficult farrowing and agalactia-mammitis syndrome. In piglets, diarrheas, conjunctivitis, sores and low birth weights were most often reported. Consideration of these factors and the definite potential of local Beninese pig farms will help improve the reproductive management system, and thus productivity.

Downloads

Download data is not yet available.

Affiliations

  • A.M. Agbokounou Centre béninois de la recherche scientifique et de l’innovation, 03 BP 1665, Cotonou, Bénin
  • G.S. Ahounou Laboratoire de biotechnologie animale et de technologie des viandes, Département de production et santé animales, Ecole polytechnique d’Abomey-Calavi, Université d’Abomey-Calavi, Cotonou, Bénin
  • R.C. Dossoukpèvi Centre béninois de la recherche scientifique et de l’innovation, 03 BP 1665, Cotonou, Bénin
  • I.Y. Abdou Karim Laboratoire de biotechnologie animale et de technologie des viandes, Département de production et santé animales, Ecole polytechnique d’Abomey-Calavi, Université d’Abomey-Calavi, Cotonou, Bénin
  • M.T.T. Kpodekon Centre béninois de la recherche scientifique et de l’innovation, 03 BP 1665, Cotonou, Bénin

    References

    Abdallah-Nguertoum E., 1997. Elevage porcin en région périurbaine de Bangui (Centrafrique). Thèse Doct. Vétérinaire, Ecole Inter-Etats des Sciences et Médecine Vétérinaires, Dakar, Sénégal, 111 p.

    Agbokounou A.M., 2001. Etude des besoins énergétiques et protéiques du porc local béninois en phase de démarrage-croissance. Mém. DEA Sciences agronomiques et Ingénierie biologique, Orientation élevage, Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux, Belgique, 92 p.

    Agbokounou A.M., Ahounou G.S., Youssao A.K.I., Mensah G.A., Koutinhouin B., Hornick J.L., 2016. Caractéristiques de l’élevage du porc local d’Afrique. J. Anim. Plant Sci., 30 (1) : 4701-4713

    Agbokounou A.M., 2017. Utilisation du colostrum bovin comme alternative d’amélioration des performances de croissance et de survie du porcelet indigène en pré-sevrage au Bénin. Thèse Doct., Université d’Abomey-Calavi, Bénin, 146 p.

    Baenyi S., Itongwa P., Shukuru J., Bajope W., Baluku., 2017. Caractérisation des systèmes de production porcine de petits exploitants dans trois zones agro-écologiques du Sud-Kivu en République Démocratique du Congo. J. Appl. Biosci., 120: 12086-12097

    Bolet G., Dando P., Felgines C., Foury P.H., Perretant M.-R., 1982. Analyse des causes de mortalité des porcelets sous la mère. Influence du type génétique et du numéro de portée. Ann. Zootech., 31 (1): 11-26 DOI: https://doi.org/10.1051/animres:19820102

    Bories P., Vautrin F., Boulot S., Pere M‐C., Sialelli J‐N., Martineau G‐P., 2010. Analyse des paramètres physiologiques et métaboliques associés aux mises bas longues ou difficiles chez la truie. J. Rech. Porcine, 233-240

    Carter N., Dewey C., Mutua F., de Lange C., Grace D., 2013. Average daily gain of local pigs on rural and peri-urban smallholder farms in two districts of Western Kenya. Trop. Anim. Health. Prod., 45: 1533-1538 DOI: https://doi.org/10.1007/s11250-013-0395-2

    Gerjets I., Kemper N., 2009. Coliform mastitis in sows: A review. J. Swine. Health. Prod., 17 (2): 97–105

    Gourdine J.-L.B., 2006. Analyse des facteurs limitant les performances de reproduction des truies élevées sous un milieu tropical humide. Thèse Doct., Institut National Agronomique Paris-Grignon, 183 p.

    INSAE, 2016a. Cahiers des villages et quartiers de ville du département de l’Ouémé, Cotonou, Bénin, 39 p.

    INSAE, 2016b. Cahiers des villages et quartiers de ville du département du Plateau, Cotonou, Bénin, 27 p.

    Kiki P.S., Dahouda M., Toleba S.S., Ahounou S.G., Dotché I.O., Govoeyi B., Antoine-Moussiaux N., et al., 2018. Pig feeding management and pig farming constraints in Southern Benin. Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop., 71 (1-2): 67-74 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.31223

    Lemoine T., Calvar C., Houdouin B., Dubois A., Maupertuis F., Boulot S., 2018. Les pratiques d’élevage pour maximiser le nombre de porcelets sevrés. Chambres d’Agriculture de Bretagne, France, 12 p.

    Nonfon W.R., 2005. La filière de production du porc local au Bénin : l’amélioration de sa productivité par l’alimentation. Thèse Doct., Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux, Belgique, 236 p.

    Ossebi W., Ayssiwede S.B., Nimbona F., Malou R., Djettin A.E., Diop M., Missohou A., 2019. Zootechnical and economic analysis of pig farming systems in Casamance (Senegal). Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop., 72 (1): 13-22 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.31258

    Paboeuf F., Dourmad J.Y., Quentric O., Calvar C., Landrain B., Roy H., 2002. Impact de la concentration en nutriments de l’aliment sur les performances de lactation des truies et de leur portée. J. Rech. Porcine, 34 : 81-87

    Randriamparany T., Grenier A., Tourette I., Maharavo Rahantamalala C.Y., Rousset D., Lancelot R., 2005. Epidemiological situation of African swine fever in Lake Alaotra region (Madagascar) and Possible consequences on the organization of disease control and surveillance. Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop., 58 (1-2): 15-20 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.9934

    Youssao A.K.I., Koutinhouin G.B., Kpodekon T.M., Bonou A.G., Adjakpa A., Dotcho C.D.G., Atodjinou F.T.R., 2008. Pig Production and Indigenous Genetic Resources in Suburban Areas of Cotonou and Abomey-Calavi in Benin. Rev. Elev. Med. Vet. Pays Trop., 61 : 235–243 DOI: https://doi.org/10.19182/remvt.9995

Metrics
Views/Downloads
  • Abstract
    1110
  • pdf (Français)
    704

Published

2021-06-30

How to Cite

Agbokounou, A. M., Ahounou, G. S. ., Dossoukpèvi, R. C. ., Abdou Karim, I. Y. ., & Kpodekon, M. T. (2021). Risk factors associated with growth performance and survival of local breed suckling piglets in Benin. Revue d’élevage Et De médecine vétérinaire Des Pays Tropicaux, 74(2), 105–114. https://doi.org/10.19182/remvt.36364

Issue

Section

Animal production and animal products

Categories